Masa de Craciun, o poveste cu traditie!

Meniu de craciun

Craciunul este momentul in care deschidem cadourile de sub brad, ascultam colindatori, ne jucam in zapada prospat asternuta si nu in ultimul, ne bucuram de masa de Craciun luata in familie. O traditie impamantenita la noi, un motiv de intalnire cu toata familia, masa de Craciun are in specificul romanesc, cateva bucate care se regasesc constant in meniul de traditional romanesc precum ar fi piftia, toba, sarmalele si desigur, salata de boeuf care nu lipseste de pe nicio masa romaneasca de Craciun.
Toate bucatele aflate in meniul de Craciun ne spun o poveste repetata in fiecare an, mirosul si gustul bucatelor traditionale ne starnesc amintiri frumoase petrecute alaturi de familie si de cei dragi, amintiri si experiente pe care le dorim impartasite copiilor nostri, caci ce ar fi o traditie fara continuitate?
Pentru noi, cei de la Restaurantul Casa Jienilor, este foarte important sa starnim acele amintiri, mai ales ca ne laudam prin a fi un restaurant de calitate cu specific romanesc, iar gustul autentic al bucatelor romanesti le recunoaste oricine, din punctul nostru de vedere nu poti sa faci un meniu de fine dining cu foie gras si caviar pus cu penseta, pentru ca nu asta am mancat in copilarie si nu asta ne aduce aminte de clipele petrecute alaturi de parintii si bunicii nostrii, noi vrem sa creem o experienta culinara familiara unde bucatele servite sunt ca la mama acasa, gatite cu produse proaspete, de sezon si care isi pastreaza gustul autentic.
Ce propunem pentru meniul de Craciun este de fapt o sarbatorire a porcului pe care bunicii nostrii il sacrificau de Ignat, fix inainte de Craciun pentru a ajunge proaspat in bucatarie pentru sarmale si pomana porcului, dar si pentru o afumare rapida a pieselor folosite la piftie si la toba traditionala.

Prin urmare avem inclus pentru masa de Craciun:
Piftia (sau racitura cum se mai zice prin Moldova) facuta traditional din carne de porc, unde folosim picioare de porc, cap si urechi fierte mult timp pentru a crea supa, caci bucatarii nostrii au exersat reteta pana cand bunicile lor nu mai faceau diferenta intre ce gatesc ele si ce gatesc ei.
Toba de porc pregatita de macelari iscusiti care stiu adevarata valoare a organelor si stiu ce condimente sa foloseasca. Toba de casa sta la loc de cinste printre aperitive, cu paine proaspata si cu mustar. E mancarea aia pe care o furi intre mese si te bucuri de gust si textura diferita cu fiecare gura luata. Mirosul de dafin, piper si usturoi parca cere putin mustar pentru a recreea acel miros si gust pe care cu totii il recunoastem.
Pomana porcului. O alta specialitate a macelarului, care isi alege bucatile de carne intentionat pentru a se combina bine impreuna in ciaunul mare de fonta ce are expeienta gustului autentic romanesc. Unele mai grase sa aiba unde sa innoate bucatile de carne macra, impreuna creand un gust inconfundabil de porc prajit in untura proaspata si foarte armoata.
Tochitura moldoveneasca, e in fond tot un deliciu porcesc cu ou perfect gatit care unge carnea atent prajia si se contopeste cu telemeaua putin imbatranita si gustul proaspat al mamaligutei din malai selectat special intocmai pentru finetea si gustul ei.
Salata de boeuf pe care noi, romanii, am ales-o pe post de aperitiv de Craciun tocmai pentru a ne da energie cand iesim afara sa ne bucuram de fulgii de zapada si pe care copiii o prefera cand se intorc infrigurati de la joaca, este printre putinele mancaruri care par importate, dar varianta cu multa maioneza si legume fierte este specific romaneasca. De Craciun este momentul perfect pentru salata de boeuf pentru ca aici folosim multe legume culese in toamna, iar cele care trebuie sa murate in otet au avut timp sa o faca fara sa fie grabite in vre-un fel, de aceea ele nu sunt folosite doar pentru a mai taia din greutatea mancarii, ci si pentru aromele lor pline de condimente.
Sarmalele. Ce masa festiva ar putea fi completa fara sarmalele traditionale romanesti? Inabusite mult timp ca gusturile sa aiba timp sa se imprieteneasca, pentru ca varza murata sa aiba timp sa impartaseasca gustul acrisor compozitiei pe care o inveleste ca o plapuma pe timp de iarna. Aici, bucatarii trebuie sa-si arate toata iscusinta si rabdarea, e acel tip de mancare pe care nu o poti grabi, trebuie sa o lasi sa-si spuna povestea invatata de la bunici.
Ne-am gandit si cum sa concuram cu multitudinea de dulciuri pe care le lasa Mos Craciun sub brad, un desert pe care nu il gasesti in cofetarii si care sa fie intr-un mic contrast cu dulciurile ambalate, ceva care foloseste ingrediente de sezon pe care le foloseau si bunicii nostrii, ceva ce sa foloseasca dulceata din camara si smantana groasa de iarna, nu putea fi altceva decat o pereche de papanasi deliciosi plini de branza, cu crusta aurie si crocanta pe care aluneca smantana si dulceata de casa. Va propunem papanasi cu dulceata de fructe de padure sau cu dulceata de visine fructe putin acrisoare ce balanseaza din dulcele gogosilor si grasimea smananii, dar tot odata sa fie crescute la noi si pregatite de bunicute atente la gust si finetea texturii.

Speram ca v-am trezit cateva amintiri placute si ca mancarurile livrate de noi vor spune povesti individuale unite prin arome si gust alaturi de cei dragi!

Craciun Fericit!

Lasă un răspuns

Hello there
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
PROGRAM DE SARBATORI DUMINICA 24 DECEMBRIE 12:00 - 16:00 LUNI 25 DECEMBRIE INCHIS MARTI 26 DECEMBRIE 12:00 - 1:00 LUNI 1 IANUARIE INCHIS MARTI 2 IANUARIE 12:00 - 1:00
ROGRAM DE SARBATORI DUMINICA 24 DECEMBRIE 12:00 - 16:00 LUNI 25 DECEMBRIE INCHIS LUNI 1 IANUARIE INCHIS MARTI 2 IANUARIE 12:00 - 1:00